Loading...

Senin, 15 April 2013

biografi soekarno dalam bahasa sunda

BIOGRAFI Ir. SOEKARNO

Soekarno, Présidén kahiji Republik Indonésia anu dawam digeroan Bung Karno, lahir di Blitar, Jawa Wétan, 6 Juni 1901 sarta maot di Jakarta, 21 Juni 1970. Bapana ngaranna Raden Soekemi Sosrodihardjo sarta indungna Ida Ayu Nyoman Rai. Sawaktu hirupna, anjeunna miboga tilu pamajikan sarta dikaruniai dalapan anak. Ti pamajikan Fatmawati miboga anak Guntur, Megawati, Rachmawati, Sukmawati sarta Guruh. Ti pamajikan Hartini miboga Taufan sarta Bayu, sedengkeun ti pamajikan Ratna Sari Dewi, wanoja turunan Jepang ngaranna pituin Naoko Nemoto miboga anak Kartika.
Sabot dilahirkan, Soekarno dibikeun ngaran Kusno Sosrodihardjo ku kolotna. Tapi alatan manéhna mindeng gering mangka sabot berumur lima warsih ngaranna dirobah jadi Soekarno ku bapana. Ngaran kasebut dicokot ti saurang panglima perang dina carita Bharata Yudha nyaéta Karna. Ngaran "Karna" jadi "Karno" alatan dina basa Jawa hurup "a" robah jadi "o" sedengkeun awalan "su" ngabogaan harti "alus".
Di poé kahareupnakeun sabot jadi Présidén R.I., éjahan ngaran Soekarno digantian kuna sorangan jadi Sukarno alatan ceuk manéhna ngaran kasebut ngagunakeun éjahan pangjajah. Manéhna tetep ngagunakeun ngaran Soekarno dina tanda leungeunnya alatan tanda leungeun kasebut nyaéta tanda leungeun anu tercantum dina Teks Proklamasi Kamerdikaan Indonésia anu henteu kaci dirobah. Sebutan akrab pikeun Soekarno nyaéta Bung Karno.
Mangsa leutik Soekarno ngan sawatara warsih hirup babarengan kolotna di Blitar. Sawaktu SD nepi ka tamat, anjeunna cicing di Surabaya, indekos di imah Haji Oemar Said Tokroaminoto, pulitisi kawakan pangadeg Syarikat Islam. Saterusna nuluykeun sakola di HBS (Hoogere Burger School). Waktu diajar di HBS éta, Soekarno geus menggembleng jiwa nasionalismenya. Saucul lulus HBS warsih 1920, pindah ka Bandung sarta melanjut ka THS (Technische Hoogeschool atawa sakola Tekhnik Luhur anu ayeuna jadi ITB). Manéhna junun ngahontal gelar "Ir" dina 25 Méi 1926.

Saterusna, anjeunna ngarumuskeun ajaran Marhaenisme sarta ngadegkeun PNI (Partéi Nasional lndonesia) dina 4 Juli 1927, jeung tujuan Indonésia Merdika. Balukarna, Walanda, ngasupkeunana ka panjara Sukamiskin, Bandung dina 29 Désémber 1929. Dalapan bulan saterusna anyar disidangkan. Dina pembelaannya dijudulan Indonésia Menggugat, anjeunna némbongkeun kemurtadan Walanda, bangsa anu ngaku leuwih maju éta.

Pembelaannya éta nyieun Walanda beuki ambek. Ku kituna dina Juli 1930, PNI ogé dibubarkan. Sanggeus leupas dina warsih 1931, Soekarno ngagabung jeung Partindo sarta sakaligus mingpinna. Balukarna, anjeunna ditéwak deui Walanda sarta dipiceun ka Ende, Flores, warsih 1933. Opat warsih saterusna dipindahkan ka Bengkulu.
Sanggeus ngaliwatan perjuangan anu cukup panjang, Bung Karno sarta Bung Hatta memproklamasikan kamerdikaan RI dina 17 Agustus 1945. Dina sidang BPUPKI tanggal 1 Juni 1945, Ir.Soekarno mengemukakan alpukah ngeunaan dasar nagara anu disebutna Pancasila. Tanggal 17 Agustus 1945, Ir Soekarno sarta Drs. Mohammad Hatta memproklamasikan kamerdikaan Indonésia. Dina sidang PPKI, 18 Agustus 1945 Ir.Soekarno terpilih sacara aklamasi minangka Présidén Republik Indonésia anu kahiji.
Saméméhna, anjeunna ogé junun ngarumuskeun Pancasila anu saterusna jadi dasar (idéologi) Nagara Kahijian Republik Indonésia. Anjeunna narékahan mempersatukan nusantara. Komo Soekarno usaha menghimpun bangsa-bangsa di Asia, Afrika, sarta Amérika Latin jeung Konférénsi Asia

Afrika di Bandung dina 1955 anu saterusna ngembang jadi Gerakan Non Blok.

Pemberontakan G-30-S/PKI ngababarkeun krisis pulitik hébat anu ngabalukarkeun tampikan MPR luhur pertanggungjawabannya. Sabalikna MPR mengangkat Soeharto minangka Pajabat Présidén. Kaséhatanana terus memburuk, anu dina poé Minggu, 21 Juni 1970 manéhna maot di RSPAD. Manéhna disemayamkan di Wisma Yaso, Jakarta sarta dimakamkan di Blitar, Jatim di deukeut astana ibundanya, Ida Ayu Nyoman Rai. Pamaréntah menganugerahkannya minangka "Pahlawan Proklamasi"

PRESTASI SOEKARNO

01 juni 1945 Soekarno nepikeun visi ngeunaan falsafah sarta dasar Nagara anu saterusna dipikawanoh minangka poé lahir pancasila. Dina tanggal 18-25 april 1955 Soekarno mawa Indonésia junun menyelenggarakan Konferesi Asia Afrika di Bandung. 05 juli 1959 Soekarno ngaluarkeun dekrit anu nyatakeun lumakuna balik UUD 1945. 30 séptember 1960 Soekarno ngingetkeun pembebasan Irian Kulon sarta direalisasikan jeung Trikora. 14 Januari 1999 meunang tanda pangajén lencana pancén kencana, sawaréh ti sederet gelar lainya, kaasup 27 gelar doktor cahara.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar